Lang zal je leven in de gloria

LinkedInEmailTwitterShare

‘Lang zal je leven in de gloria’…we zijn allemaal vertrouwd met de tekst van het liedje dat voor ons wordt gezongen op onze verjaardag. Cabaretier Toon Hermans nam het in een van zijn one-man shows onder vuur: “Nou, daar word je vet van….waar is dat?” Er liggen twee persoonlijke wensen besloten in die zin. We wensen de jarige dat hij oud mag worden en dat hij roem en heerlijkheid mag ervaren.
Pas sinds kort weten we dat we gemiddeld ouder worden dan de liedzangers voorzagen en dat onze pensioenvoorziening niet toereikend zal zijn. Als we er toch warmpjes bij willen zitten dan zullen we daar dus iets aan moeten doen. En zo is het ook met ons lijf, ons vehikel waarmee we het leven ervaren en waarmee we regelmatig vallen en weer opstaan.

 

Over dat ‘weer opstaan’ wil ik het graag met je hebben want zo vanzelfsprekend is dat helemaal niet. Op jongere leeftijd nog wel ‘want we zingen en we springen en we zijn zo blij’. Echter na de eerste decennia van relatieve vrijheid-blijheid kom je met het uittrekken van je eerste grijze haar of confrontatie met je eerste rimpel tot het besef niet alleen verantwoordelijk te zijn voor gezin en inkomen maar ook voor onderhoud van je lichaam. Sporten komt daarmee vanaf dat moment in een iets ander daglicht te staan ‘want het is nodig voor m’n conditie’.
De media confronteren je met gezond leven ‘avant la lettre’ maar dat is in de praktijk niet voor iedereen weggelegd. Weliswaar wordt heel veel geld uitgegeven aan allerlei korte termijn oplossingen maar later blijken die toch niet zo houdbaar als je eerst verwachtte.

Ook op de werkplek wordt veel onderzoek gedaan hoe je daar ‘in de gloria’ kunt floreren met vallen en weer opstaan. Van het huidige kabinet merk je op diverse fronten dat je meer op jezelf zult zijn aangewezen. Er zijn onvoldoende middelen om de sociale welzijnsstaat te onderhouden als de vergrijzing verder doorzet en de zorgindustrie je weer lekker maakt met een nog betere (lees: duurdere) behandelwijze. Nog steeds in het tijdperk waarin de eigen mening hoogtij viert en informatie via elk toetsenbord bereikbaar is, kan elk individu eigen keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen voor zijn persoonlijke ontwikkeling of daar hulp bij vinden.

 

Om medewerkers binnen organisaties te ondersteunen bij het maken van goede keuzes ten aanzien van gezond en bevlogen werken lanceert Splitstep Training & Coaching binnenkort het programma ‘Vitaliteit’. Dat bestaat uit een combinatie van groepstraining met persoonlijke begeleiding. De doelstellingen zijn heel duidelijk, het verlagen van de kosten die voortvloeien uit ziekteverzuim in alle opzichten, maar zeker vanuit de veranderende regelgeving vanaf 1 januari 2013 waarin werkgevers verantwoordelijk worden gesteld voor de kosten van verzuim van tijdelijke medewerkers. Afhankelijk van het ziekteverzuimpercentage en het onverzekerde gedeelte van de ziekengeldverzekering voor de medewerkers, is uit ons onderzoek gebleken dat deze kosten behoorlijk op kunnen lopen. Naast deze kosten zijn er nog vele aspecten welke kostenverhogend kunnen zijn, dan wel productiviteitsverlagend. Dit alles zal opgevangen moeten worden. Splitstep Training & Coaching helpt bij het in kaart brengen van de huidige kosten van verzuim, heeft een vitaliteitprogramma met als doel verzuim terug te dringen en de vitaliteit over de gehele organisatie te verhogen.

 

In onze huidige maatschappij¬† ligt het tempo hoog, dagelijks komt heel veel informatie op je af en lekt energie langs allerlei richtingen weg. Je bent je daarvan niet altijd bewust omdat het helaas routine is geworden. Het is echter uitermate lastig om de cirkel van het dagelijkse leven te doorbreken, meestal pas ‘als het te laat is’.
Natuurlijk zijn er tal van DIY-boeken te koop maar om gedrag te veranderen is meer nodig. Je kent vast wel iemand die op dieet ging en/of een fitnessabonnement nam en niet slaagde in het goede voornemen. Onderzoek leert dat 90% van de pogingen voortijdig strandt. Volgens de onderzoekers is zo’n programma wel effectief als sprake is van een persoonlijke aanpak die is aangepast aan de persoonlijke situatie. En precies zo hebben we het programma ‘Vitaliteit’ opgebouwd. Wil je hierover meer weten bel ons dan vrijblijvend voor meer informatie of voor een afspraak.

 

LinkedInEmailTwitterShare